נקודת האיזון – The break-even point
קיבלתם את ההחלטה לפתוח עסק? הדבר הראשון שצריך הוא בניית תוכנית עסקית מפורטת. במסגרת התוכנית העסקית חשוב מאוד (ואף נדרש לצורך הגשת הבקשה לקרן) לחשב את נקודת האיזון של העסק על מנת לוודא כי יש היתכנות כלכלית לקיום העסק.
מהי נקודת איזון?
כמו ביוגה נקודת האיזון היא הנקודה בה הרווח של העסק עומד על אפס.
כלומר רמת מכירות שבה סך ההכנסות שווה לסך ההוצאות. ובמילים פשוטות
אם העסק לא מכסה את ההוצאות אין לו זכות קיום.
מכירות ורווחיות
בשלב טרום ההקמה של העסק חשוב ליזם להבין מהי רמת המכירות המינימלית
הנדרשת להפעלת העסק מבלי להפסיד. בהמשך צריך להעריך אם כמות המכירות
בנקודת האיזון היא ברת השגה בתנאי השוק הידועים. בשלב הפעילות השוטפת של
העסק חשיבות נקודת האיזון היא לנהל מעקב צמוד על רווחיות העסק.
חישוב נקודת האיזון
ראשית יש להבחין בין שני סוגי הוצאות:
הוצאות קבועות – הוצאות העסק אשר אינן תלויות ברמת המכירות,
כלומר יישארו קבועות בכל רמת מכירות או יצור.
לדוגמה: שכר דירה, ארנונה, הנהלת חשבונות, ביטוח וכיו"ב.
הוצאות משתנות – הוצאות הקשורות באופן ישיר להיקף הייצור או המכירות.
לדוגמה: חומרי גלם, חשמל עלויות ייצור/שירות ישירות.
מונח נוסף שכדאי להכיר הוא רווח גולמי –
ההפרש בין ההכנסה ממכירות המוצר/שירות לבין עלות המוצר או השירות.
נוסחת חישוב נקודת האיזון:
נקודת איזון = מחלקים את העלויות הקבועות באחוז הרווח הגולמי
לתשומת ליבכם כי כל הנכתב בדף זה הינו מידע בסיסי שאינו מקיף, אינו שלם ואינו מהווה מידע מספק ועל כן אין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטה בנושא. דף זה נועד לתת הסבר ראשוני ובסיסי על הנושא ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי, רצוי לפנות או להיעזר בגורמי מקצוע, כגון: יועצי מס, כלכלנים, רואי חשבון או עורכי דין.